Sterbedekkingen door de maan

Zonsverduisteringen zijn zeldzaam, maar de maan schuift dagelijks voor talloze andere sterren. Dit noemen we sterbedekkingen, en ze zijn het gemakkelijkst waar te nemen wanneer de donkere kant van de maan voor een ster schuift.

De video links - gereduceerd  tot 320x240 pixels, laat de bedekking zien van de magnitude 6.2 ster 78 Aqr in het sterrenbeeld Waterman. Dit gebeurde op 22 oktober 2007 en de maan was bijna vol. Het door de zon verlichte deel van de maan is rechtsboven te zien. De ster staat vlak bij het z.g. asgrauwe schijnsel, licht dat via de aarde op de maan komt.

De video is opgenomen met een Watec 902-H video camera op mijn Televue 102 refractor. Het tijdsignaal komt van een GPS ontvanger, en de KIWI-OSD electronica zet op elk beeldje de tijd. Ongeveer 3 cm links van de ster 78 Aqr is staat een sterretje te blinken. Op de originele video is dit beter zichtbaar. Deze ster is van magnitude 9.5 Dit geeft aan hoe gevoelig de Watec camera is. Een ster van deze grootte is waarschijnlijk te zwak om te timen met mijn telescoop, maar ik heb wel met succes de verduistering van een ster van magnitude 8.4 opgenomen.

Klik hier voor een opname van een bewolkte sterbedekking van 51 Piscium op 14 januari 2008.

En hier voor een beknopte 'handleiding' voor het waarnemen van sterbedekkingen met behulp van video en GPS.

end