Gerhana Matahari Total op Ternate, Indonesië (9 maart 2016)


Totaliteit om 09:51:44 lokale tijd, zes seconden na het begin, het z.g. tweede contact.
 

De ligging van het eiland Ternate op de Noord Molukken, en het pad van de totaliteit. Link naar planning pagina: hier.
 

Op weg van Singapore naar Manado
Om de totale zonsverduistering van 9 maart 2016 waar te kunnen nemen, vloog ik op 5 maart vanaf Schiphol via Frankfurt naar Singapore. Na een overnachting in Singapore, vloog ik op 7 maart door naar Manado in Indonesië. Op het vliegveld stond een mannetje met een papier met mijn naam erop, om mijn naar het Novotel te brengen.

In dit Novotel waren veel eclipstoeristen verzameld. Deze wilden allemaal op 8 maart naar Ternate vliegen. Dat lukte mij uiteindelijk ook, maar wel met een vertraging van twee uur.

Ik had met een aantal ervaren eclips chasers, die vorig jaar op de eclipse flight zaten, afgesproken in het basic Losmen Kita hotel in Ternate. Iedereen kwam op eigen gelegenheid uit zijn eigen hoek van de wereld. De weinige *** hotels waren al meer dan een jaar geleden volledig gereserveerd door tour operators. Onze accommodatie was adequaat en de kamer had zelfs air conditioning.Op het vliegveld van Manado bleek dat er een operational delay was. De oorspronkelijke vertrektijd van vlucht GA-684 was 11:30. Uiteindelijk vertrokken we om 13:30 naar Ternate, een vlucht van ongeveer 40 minuten.

Aankomst op het vliegveld van Ternate met een Bombardier CRJ-1000 van Garuda Indonesia.

Boven: in een tropisch klimaat is het elke dag bladeren vegen op de binnenplaats van het Losmen Kita hotel.

Links: op straat posters waarin de burgemeester en de loco ons verwelkomen.

Een grote groep Japanse eclipse chasers op het veld van het stadion van Ternate.


Bescheiden apparatuur: eclipskijker, compact camera voor video, en Leica M8 met Summarit 90mm.

Ik heb ongeveer 15 brilletjes aan de lokale bevolking uitgedeeld.

09:45:19

Een smalle sikkel, ruim 6 minuten voor het begin van de totaliteit. Het was tot nu toe helder geweest, maar er kwam een hoge laag bewolking aanzette. Gelukkig was deze redelijk transparant, en konden we het verloop van de zonsverduistering goed volgen.


09:51:37
Op de foto's links en rechts de z.g. Baily Beads. Deze treden op als de maan bijna helemaal voor de zon staat. Het laatste zonlicht schijnt dan nog door enkele valleien op de maan. Het dooft dan snel uit. De rechterfoto is 1 sec later gemaakt dan de linker en een fractie van een seconde voor volledige totaliteit.

Volgens mijn eigen eclipscalculator zou de totaliteit op mijn waarneemplek (0° 47' 8" N, 127° 23' 4" O) om 9:51:38 moeten beginnen. Dat is dus redelijk accuraat.


09:51:38

09:54:11

Tijdens de totale fase was hoog in de lucht de planeet Venus heel helder zichtbaar. Hieronder staat een video impressie van de verduistering.

 


Bovenstaande video (49 sec) is gemaakt met een simpele compact camera en op YouTube beschikbaar. Zorg dat het geluid aan staat, want het is eigenlijk meer een geluidsopname dan een beeldverslag.


 

Stoere jongens op straat op Ternate, groot en klein.

Op straat in Ternate. Bij de vlaggen is de ingang van ons hotel Losmen Kita, dat vrij vertaald Ons Logement is. Veel motoren, en men rijdt links.


De groep eclipse chasers in het Losmen Kita hotel. Sommigen van hen had ik vorig jaar tijdens de eclipse flight AB1234
op 20 maart 2015 al ontmoet. Ik ben degene met het rode shirt. Ook de eigenaar van het hotel en zijn familie staan op deze foto.

 

Op 10 maart vloog ik terug van Ternate naar Manado, waar ik nog twee dagen in het Novotel verbleef, en af en toe even in onderstaand zwembad verkoeling zocht. Op 11 maart stond de jonge maan in Manado al weer hoog aan de hemel.Hieronder de vulkaan Mawahu op Sulawesi.

Op naar de volgende op 21 augustus 2017!

terug