De 'Great All American Eclipse' op 21 augustus 2017

link to www.greatamericaneclipse.com

Op 21 augustus vond de lang aangekondigde Great All American Eclipse plaats. Dit was een totale zonsverduistering. Ik ben naar Oregon in de Verenigde Staten gereisd. Hieronder volgt het verslag van deze trip.

Op bovenstaande logo geeft de witte lijn aan waar de verduisting in de totaal was.


 


De totaal verduisterde zon om 10:22:36 lokale tijd.  


 

 
New York Times van 14 augustus 1932


Er is lang naar de totale zonsverduistering van 2017 uitgekeken. Hiernaast is een kop uit de New York Times van 14 augustus 1932. Op 31 augustus van dat jaar was erin de VS een totale zonsverduistering. In 1970 en 1979 waren er ook totale zonsverduisteringen in de VS, maar de schrijver van het artikel stelt dat deze in een slechte tijd van het jaar zullen vallen, en dat de volgende goede gelegenheid op 21 augustus 2017 zal zijn. 

De totale zonsverduistering van 21 augustus 2017 was een Saros periode (18 jaar en 10 of 11 1/3 dag) na de Europese zonsverduistering van 11 augustus 1999. Na zo'n periode vindt altijd een soortgelijke totale zonsverduistering plaats, grofweg ongeveer 120° meer westelijk. Ik heb het totaliteitspad van beide verduisteringen berekend. De vorm is bijna hetzelfde. Het verschil in vorm wordt o.a. veroorzaakt doordat we 10 dagen later in het jaar zijn, en daardoor is de stand van de aardas vanaf de zon gezien iets anders.

 


De totale zonsverduisteringen van 1999 en 2017.
 



Op 13 augustus vlogen we vanaf Schiphol naar Chicago. Onderweg hadden konden we Groenland zien liggen. We bleven een paar dagen in Chicago en bezochten o.a het woonhuis en de studio van de beroemde architecht Frank Lloyd Wright (1867 - 1959), die o.a. het Guggenheim Museun in New York ontworpen heeft. Ook konden we de destijds revolutionaire gebouwen van Ludwig Mies van der Rohe (1886 - 1969) aan de Lakeshore Drive en de Illinois Institute of Technology campus bewonderen.
 


Een selfie in de bolle spiegels van de Cloud Gate, in de volksmond "The Bean", in het Millennium Park in Chicago. Op 16 augustus vlogen we door naar Portland in Oregon, en bezochten het gebied rond Mount St. Helens en de Columbia rivier.


 


The Bonneville Dam in de Columbia River. Hier wordt 1200 MW hydropower opgewekt.

Mount St. Helens, 37 jaar na de uitbarsting. Het was al weer een stuk groener dan toen we hier in het jaar 2000 waren.

 
Hierboven is de totaliteitszone in de staten Oregon, Idaho en Wyoming te zien. Deze is ongeveer 100 km breed. Het centrum van de maanschaduw doorkruist de staat Oregon in minder dan 10 minuten. Onze waarneemlokatie in John Day bevond zich ongeveer 15 km ten zuiden van de centrale lijn. Tijdens zijn in Universal Time. Het tijdsverschil met Oregon (PDT: Pacific Daylight Saving Time) is zeven uur.
 

Op zaterdag 19 augustus reden we naar het stadje John Day in Oregon. Er wonen ongeveer 1700 mensen. Onderweg kwamen we een aantal tijdelijke campings tegen, waar tenten en campers stonden. We hadden berichten gehoord dat er wel tienduizend mensen naar John Day zouden komen, en dat supermarkten en benzinestations uitverkocht konden raken. Dat viel erg mee.

Boys with toys

Ik had in januari 2015 (!) bovenstaande bungalow al besproken voor 3 nachten. Er is niet veel accommodatie in John Day. We hadden vrienden van ons uitgenodigd om de zonsverduistering bij ons te komen bekijken. Het weer zag er goed uit, de verwachtingen voor maandagochtend waren hoopvol.

Op zondagochtend rond twintig voor zes, kon ik de bijna nieuwe maan zien. Dit was ongeveer 28 uur voordat de zonsverduistering begon. Erg bijzonder om zo'n dunne maansikkel te kunnen onderscheiden. Later op zondagochtend konden we oefenen hoe we de gedeeltelijke fase zouden fotograferen, en hebben we het dorp verkend om goede observatieplekken te vinden. Wel kwam er tijdens de zondag steeds meer bewolking.

Op maandagochtend zijn we naar de sportvelden aan de noordkant van John Day gelopen. Onze waarnaamlokatie was 44°25'28"N 118°57'13"W. Het was erg zonnig, met een hoge dunne bewolking. Volgens sommige berichten was dit het restant van de 'wild fires' die de afgelopen weken gewoed hadden. Een week eerder had de rook het zicht ernstig beperkt. Op de voorgrond staat mij carbon Gitzo statief met mijn oude Canon 30D en een 70-200 mm zoomobjectief met 1,4 extender. Effectief levert dit een 280 mm brandpuntafstand op. Aan de onderkant van het statief heb ik een plastic zak gehangen met daarin een gallonfles drinkwater (4 kg). Dat verbeterde de stabiliteit van het statief. Gedurende de gedeeltlijke fase van de zonverduistering gebruik ik een Astrosolar filter dat slechts 1/1000 % van het zonlicht doorlaat. Tijdens de totale fase van de zonsverduistering moet dit filter verwijderd worden.
 

Zonsverduisteringen blijven gevaarlijk: na de krokodillen in Cairns (2012) moesten we nu alert zijn voor ratelslangen!

Hierboven is te zien hoe de gedeeltelijke fase van de zonsverduistering leidt tot bijzondere effecten. Bij de schaduw van een boom werken de gaatjes waar wel licht door komt als een 'camera obscura'. Elk gaatje vormt een beeld van de verduisterde zon, maar dan op zijn kop, en laten de gedeelteljk verduisterde zon zien. Deze foto is iets na tien uur genomen. Tien minuten later konden we de planeet Venus zien. Deze stond hoog aan de hemel, op ongeveer 70°.


 
Hierboven is te zien hoe de verduistering om 9:08 begon. Op de linker foto is een kleine deuk in de zon te zien. Na ruim een uur is er nog een smalle sikkel over. Om 10:22:17 kan het Astrosolar filter eraf, en wordt de z.g. diamantenring zichtbaar. De zon is dan bijna 100% verduisterd, maar door een of meerdere valleien op de maan kom nog direct zonlicht. Zoals hieronder te zien is, duurt dit slechts ongeveer een kwart minuut. Daarna, om 10:22:30 is de zon totaal verduisterd. Op onze waarneemlokatie duurde de totaliteit twee minuten en twee seconden. De zon stond gedurende totaliteit op 44° hoogte.
 
10:22:23 10:22:27 10:22:30

10:23:27
 
Hierboven links de corona tijdens het midden van de totale fase, en rechts een groothoekopname. Het licht aan de horizon geeft aan dat de totale fase daar nog niet begonnen is. De schaduw van de maan is daar nog niet gearriveerd.
 
High-five na afloop van de succesvolle waarneming van de totale zonsverduistering, en aan het einde van de middag Californische champagne! Het was een uiterst succesvolle zonsverduistering. Beter dan deze komen ze niet, of het zou moeten zijn dat de 2 minuten en 2 seconden totaliteit toch wel wat langer hadden mogen duren.
 

Later ontdekte ik dat ik de ster Regulus in het sterrenbeeld de Leeuw ook gefotografeerd had. Hierboven met verhoogd contrast.

Link naar oude pagina over deze zonsverduistering

terug