Totale zonsverduistering op 20 maart 2015

De totaal verduisterde zon op 20 maart 2015. Rondom het zwarte stipje van de maan is de corona zichtbaar. Deze is normaal veel te zwak, en kan alleen gezien worden tijdens een totale zonsverduistering. Doordat er relatief lang belicht is, lijkt de corona helder. Buiten het heldere deel zijn een nog een soort fietsspaken te zien. Aan de horizon is het licht, omdat de verduistering daar niet totaal is. Het stipje rechts van het midden is de planeet Mercurius.


 
 
 
Op 19 maart ben ik naar het vliegveld van Dusseldorf gereden om daar op 20 maart aan boord te gaan van vlucht AB1234. Ik had de volledige rij 21 in het vliegtuig en mocht daar met maximaal twee personen gebruik van maken. Daarom had ik een familielid met veel interesse in sterrenkunde uitgenodigd om mee te gaan.

Meer details over de planning van deze tocht zijn te vinden op de pagina met voorbereidingen.

Hieronder staat de geplande route, ten noorden van de Faroer Eilanden, tijdens de totale fase van de verduistering. Tussen de punten C2 en C3 is de verduistering totaal. De maanschaduw beweegt zicht hier met 3200 km/uur over het aardoppervlak. Het vliegtuig, met een snelheid van ongeveer 800 km/uur wordt als het ware door de maanschaduw ingehaald.


 

 

 
Op het vliegveld van Dusseldorf was alles bijzonder duidelijk aangegeven. Ik had kamers geboekt in het Sheraton hotel dat boven op parkeergarage 3 gebouwd is. Heel apart, maar wel op slechts 3 minuten van de terminal.

We namen 's avonds een tradionele Duitse maaltijd: Nürnberger Wurst mit Sauerkraut und Bratkartoffeln.

Na het avondeten was er een briefing voor de vlucht van de volgende dag. De gezagvoerder Hubertus Schiffer gaf een toelichting op het 'flight plan', en verliet daarna de sessie om de volgende dag uitgerust aan de vlucht te kunnen beginnen.

De Travel Quest reisleider Kelly Beatty - bij velen bekend als redacteur van Sky & Telescope - gaf een verdere toelichting.

Dr. Glenn Schneider gaf verdere details over de zonsversduistering. Hij is absolute wereld expert op gebied van eclipsvluchten. Doordat er op 20 maart meerdere vluchten in het gebied zouden plaats vinden waren de details iets gewijzigd, zoals op onderstaande foto te zien is.


 

Bij aankomst op het vliegveld stond Dusseldorf op de borden als bestemming. Onze Travel Quest vlucht was AB1234, en het Duitse Eclipse-Reisen.de had een soortgelijke vlucht AB1000 georganiseerd.

Echter, op mijn instapkaart stond als bestemming: Fictitious Point (gefingeerde plek) met airport code XXX.

Ik heb na afloop even gegoogled op deze "bestemming", en veel geautomatiseerde boekingssites blijken dan aanbieding er naar toe te hebben.

Een oude bekende op deze vlucht: Bob Stephens. Ik heb Bob in Egypte leren kennen tijdens de zonsverduistering van 29 maart 2006. Sindsdien zijn we allebei doorgegaan met eclipse chasing, maar tot nu toe niet meer op dezelfde plekken.


 
Hierboven staat onze B737-800 klaar. Er wordt getankt bij een vertrouwd merk, en dan kunnen we instappen.

Links is te zien dat iedereen ingestapt is: 58 passagiers in een vliegtuig met 186 stoelen, gemiddeld nog geen twee per rij van zes. We stegen op om 7:30 om ruim op tijd in de buurt van onze gewenste positie te kunnen zijn. Na een half uur werd een lekker ontbijt geserveerd. De bediening aan boord was vlot, want er waren wel vier stewardessen.

Om 09:34:30 UTC begonnen we aan onze totality run. Je zag de maanschaduw aan komen stormen en om 09:41:37 begon totaliteit die 3m39s duurde. Ik had van te voren besloten geen telelens mee te nemen, en heb de fotos van de totale fase met mijn Leica M8 met een 35mm Summarit F/2.5 genomen.

Hierboven de verduisterde zon, met corona, en aan de linkerkant de planeet Venus. Op een derde van Venus naar de zon is de planeet Mars zichtbaar. Hieronder meer.


Hierboven is de planeet Mercurius te zien als een klein stipje. Ook Mars was zichtbaar. Op de foto hieronder (in negatief) is links van de letter M van Mars een stipje zichtbaar. Mars is veel minder helder dan Venus. Het oortje aan de verduisterde zon is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat ik door een plexieglas vliegtuigraampje gefotografeerd heb.

Na afloop van de geslaagde totale zonsverduistering was er champagne. Misschien een beetje decadent omdat het pas kwart over elf 's ochtends was. Maar de vlucht naar de totale zonsverduistering was wel een groot succes.

De stewardessen serveren champagne


 

Bij terugkomst op Dusseldorf was er voor gekozen om niet aan de terminal aan te komen. Iedereen had een eclipse T-shirt gekregen. Op het platform werden groepsfoto's gemaakt. Boven het woord TOTAL zit Glenn Schneider, en boven het woord NORTH Kelly en Cheryl Beatty van TravelQuest. Ook zichtbaar is de eclipsvlag die inmiddels 32 succesvolle totale zonsverduisteringen heeft meegemaakt.

terug