Totale zonsverduistering in China op 1 augustus 2008

East Nanjing street - een voetgangersgebied met veel winkels

Shanghai - Pudong skyline


Op zondagavond 27 juli vertrokken we naar Shanghai, waar we een paar dagen de toerist uithingen en bijkwamen van het tijdsverschil. Op 1 augustus wilden we
de totale zonsverduistering vanuit de Gobi woestijn waarnemen. De wereldbol geeft het totaliteitspad van de zonsverduistering.
 


Link naar Google Earth pad en oude pagina.

Na vertrek op 31 juli uit een bewolkt Shanghai kwamen we na een tussenlanding in Xi'an tegen achten aan in een zonnig Jiayuguan. Dat beloofde veel voor de volgende dag.
 

Bij het Jiayuguan Fort met op de achtergrond de Gobi woestijn en de eeuwige sneeuw op de vijfduizenders.
 

Jiayuguan fort
 

op weg naar de Gobi woestijn

Na een bezichting van o.a. het Jiayuguan fort en een lunch in de nabijgelegen stad JiuQuan vertrokken we via Jinta naar de Gobi woestijn. We hadden speciale pasjes en mochten als een van de weinige groepen helemaal naar de centrale lijn.


 


Het kamp van Eclipse City (40°17' N, 99°23' E) in de Gobi woestijn. De verduistering begon rond kwart over zes lokale tijd. Hieronder is een korte
video impressie (1 minuut) uit de losse hand met mijn Canon Ixus foto cameraatje. De maanschaduw is duidelijk te zien, en voor het einde van
de verduistering zie je het licht van rechts komen.
 Er was genoeg ruimte voor iedereen.


De serie hieronder laat het verloop van de verduisterring van het begin tot vlak voor de totaliteit. Dit duurde iets minder dan een uur.


2e contact om 19:13
  
De totaal verduisterde zon om 19:13. Totaliteit duurde 1 minuut en 50 seconden.
 

Hierboven is mijn Canon 30D met 70-200mm zoom te zien, nog met het zonnefilter voor de gedeeltelijke fase van de verduistering. Ik had van te voren uitgerekend dat ik op de stand 70mm de verduisterde zon met de planeten Mercurius en Venus op een plaatje kon krijgen. Dit is links te zien. Mercurius staat het dichtste bij de zon, en uiterst linksboven is Venus.


 

Op de foto links is, door de corona van de zon, de ster δ Cancri waar te nemen. Deze ster heeft een magnitude 3.9. Deze ster in het sterrenbeeld Kreeft is normaal goed gedurende heldere winternachten te zien, iets ten zuidwesten van de bekende sterhoop M44 of Preasepe.

N.B. Als je de cursor over het plaatje brengt, zie je een negatief beeld, en is de ster als donker stipje zichtbaar.

Deze, en een aantal andere fotos zijn gepubliceerd in het tijdschrift Zenit van oktober 2008. Ook zijn ze te zien op www.zonsverduistering.nl.


 

En hier links van verder van de zon, de ster γ Cancri (Cnc), met een visuele magnitude 4.7.

N.B. Als je de cursor over het plaatje brengt, zie je een negatief beeld, en is de ster als donker stipje zichtbaar.

Een kwartier na de totale fase kwam er een wolk voor de zon. Wat dat betreft is goed zicht op een totale zonsverduistering toch altijd weer een gok, en maar hopen dat het goed gaat.

De verduistering was iets na achten afgelopen. Om 23:00 waren we voor een diner terug in Jiayuguan en daarna naar ons Jiayuguan International Hotel, waar de volgende dag na het ontbijt nog een bruidspaar tekenkwamen.


 

Groepsfoto bij vertrek op 2 augustus.


 

Bij Jiayuguan zijn we nog op de Chinese muur geweest. De muur in dit gebied dateert uit de Ming periode (rond de 15e eeuw)


Bij de eerste vuurtoren van de Grote Muur.


Restaurant in Jiayuguan waar elke ronde tafel in een apart kamertje staat

Fruitwinkel in Suzhou
Straatbeeld in Suzhou


Na de verduistering zijn we een paar dagen in Suzhou geweest. Hierboven is de beroemde Humble Administrator's Garden uit 1509. Deze is ruim 5 hectare groot.  Rechts een meer iets buiten het centrum waar ze ook lekkere cappuchino hadden.
 

het 33 verdiepingen hoge atrium van het Grand Hyatt hotel in Shanghai

Zonsondergang vanaf de 83e verdieping van het Grand Hyatt


Van Suzhou gingen we met een snelle trein terug naar Shanghai en  beeindigden we de reis naar China met  een nachtje in het luxueuze Grand Hyatt hotel,
een kamer op de 81e verdieping  en ontbijt op de 83e! Op 6 augustus vlogen we weer terug naar Nederland.

Volgend jaar weer naar Shanghai?