Gedeeltelijke maansverduistering (16 augustus 2008)

 


Op 16 augustus 2008 was er vanuit Nederland een gedeeltelijke maansverduistering te zien. Op het moment dat de maan opkomt, bevindt ze zich al in de bijschaduw van de aarde. Dit is hierboven te zien bij een foto die om 21:17 gemaakt is, en links om 21:21.

Om 21:35 (lokale tijd) begon de verduistering in de kernschaduw van de aarde. Om 23:10 was de verduistering maximaal,  Om 00:44 (op 17 augustus) verliet de maan de kernschaduw van de aarde, om er weer pas op oudejaarsavond 2009 terug te komen.

We namen waar met een groepje leden van VWS Noord-Drenthe. Op de foto hieronder, gemaakt om 22:00 is de maan linksonder verduisterd, en rechtsboven nog niet. Daartussen zit de maan in de bijschaduw die van donker naar licht gaat.

Scroll naar beneden voor een foto van de planeet Neptunus bij de verduisterde maan.

 


 

kaartje voor situatie om 23:10

Bijzonder bij deze maansverduistering was dat de maan aan de hemel vlak bij de planeet Neptunus stond. Dit is op bovenstaand kaartje te zien, en ook daadwerkelijk bekeken met mijn Televue telescoop en gefotografeerd met telelens om 22:36.

Deze foto is ook geplaatst op de website van het bekende Amerikaanse tijdschrift Sky & Telescope - zie hieronderBij mijn opstelling (foto: Niels Grobben)

terug