Naar Australie voor de totale zonsverduistering op 14 november 2012

Nadat ik op zaterdag 10 november naar Hong Kong (links) was gevlogen, vloog ik zondagavond met vlucht CX103 door via Brisbane (boven) naar Cairns.


Link naar oude pagina over deze zonsverduistering.

Ik ben een paar dagen heerlijk op vakantie in de tropen geweest met als doel de totale zonsverduistering op 14 november te zien. Nadat we vele jaren in het buitenland gewoond hebben vind ik het altijd heerlijk om weer even van de warmte te genieten. Ik heb op mijn vlucht van Brisbane naar Cairns uitgebreid het Grand Barrier Reef kunnen bekijken, en ik ben een dagje naar Green Island geweest. Dat is een klein eilandje in het Grand Barrier Reef en heeft een prachtig natuurbos. Captain James Cook is er in 1770 als eerste westerling geweest, en heeft naar men zegt dit groene eiland naar zijn scheepsastronoom Charles Green genoemd.

Het Groot Barriere Rif op weg van Brisbane naar Cairns.

Lans de Esplanade van Cairns.

'Gelukkig geen haaien deze keer!' Op de achtergrond mijn hotel aan de marina.

Op Green Island, zo'n 30 km uit de kust.

Green Island met de koralen van het Groot Barriere Rif

Green Island

Het slechte nieuws maar even eerst. In Cairns was er een wolk voor de zon tijdens de totale fase van de zonsverduistering. Dat is natuurlijk erg jammer. Maar een totale zonsverduistering blijft een fenomeen. Ten eerste zat de Esplanade, een soort boulevard van tweeenhalve kilometer langs de baai vol met mensen. Een soort project X in positieve zin. Als een in de aanloop naar de totale eclips even een gat in de wolken was, en men de gedeeltelijk verduisterde zon kon zien, ging er een luid gejuich op. Er waren wolken, maar het was niet overbewolkt. Dat betekent dat een aantal zaken wel te merken waren. Het licht verandert duidelijk in het laatste kwartier voordat de totaliteit begint. Dat vond ik indertijd bij mijn eerste totale zonsverduistering één van de onverwachte ervaringen. En ik stond wel in de schaduw van de maan. Het is opeens een stuk donkerder, en rondom kleurt de horizon oranje, alsof de zon overal tegelijkertijd opkomt. Ik had deze keer met opzet mijn telelens thuis gelaten omdat ik een groter deel van de hemel wilde vastleggen. De animatie hieronder laat zien hoe het donker worden gaat. Ook heb ik ruim vier minuten video, waarin duidelijk wordt hoe het donker wordt en dan weer licht.

Een kwartier na de totaliteit kwam de zon te voorschijn, en kon ik nog wat fotos van de gedeeltelijk verduisterde zon maken, en heb ik heerlijk op een terras aan de Marina ontbeten. Al met al teleurstellend dat ik het hoogtepunt gemist heb, maar ik heb geen spijt van mijn reis naar Australië. Als ik niet was gegaan, had ik n.l. met 100% zekerheid niets gezien.

Overigens op andere plekken hier in de buurt van Cairns was er wisselend succes. Sommigen hebben alles gezien, sommigen slechts een fractie van een minuut, en anderen zoals wij hebben de totale fase helemaal gemist.

Helaas wolken tijdens de totale fase. Ik heb wel een video kunnen maken waarop de schaduw van de maan goed zichtbaar is. En compilatie daarvan komt later op deze site.


Tijdens de totaliteit. Rondom lijkt het overal alsof de zon opkomt. Dat omdat we hier midden in de schaduw van de maan staan.
Na ruim een kwartier begon de zon volop te schijnen. En konden de gedeeltijke fase nog bewonderen.

Voordat ik naar Australie afreisde had Omroep Max contact met me opgenomen. Terwijl ik op het vliegveld van Hong Kong was, sprak ik met Will Luikinga en was live op Radio 5. Het gesprek is hier te beluisteren (5 min.).


Via Hong Kong naar Cairns.

terug