Astronomeer.com - Boeken

Er zijn veel goede (en ook minder goede) boeken over sterrenkunde geschreven. Andere website kunnen hier veel meer over vertellen.

Echter, hieronder staan een aantal boeken die ik recent gelezen heb. Het zijn niet allemaal specifieke sterrenkunde boeken, maar ze behandelen wel gedeeltelijk sterrenkundige  onderwerpen. Een aantal boeken zijn ik het engels, en ik weet niet of er Nederlandse vertalingen van bestaan.

  • Longitude, door Dava Sobel. In de 18e eeuw was het bepalen van de geografische lengte een van de grootste problemen. Door gebrekkige navigatie vergingen er veel schepen doordat ze b.v. op de rotsen sloegen. De Britse regering stelde een groot geldbedrag in het vooruitzicht voor diegenen die het probleem op zou lossen. Het boek gaat over timmerman John Harrison, die een uitmuntend klokkenmaker bleekt te zijn. Door een klok te construeren, die op ruige zee, en bij wisselende temperatuur, druk en vochtigheid toch op tijd bleef lopen, loste hij het grootste wetenschappelijke probleem van zijn tijd op. De klokken zijn nu te bezichtigen in het museum van het Greenwich Observatorium bij Londen.
     
  • The Planets, by Dava Sobel.
     
  • Big Bang, by Simon Singh. In het Nederlands vertaald als De Oerknal. Dit vond ik een interessant boek. Het gaat niet zozeer over de oerknal, maar vooral over de geschiedenis van de sterrenkunde. Voor mensen die geinteresseerd zijn hoe de mens zijn wereldbeeld de afgelopen duizenden jaren ontwikkeld heeft een aanrader.
     
  • Mathemathical Astronomy Morsels, en Mathemathical Astronomy Morsels III, door Jean Meeus. Deze trilogie (ik moet deel 2: More Mathematical Astronomy Morsels nog kopen). Voor sommigen droog, maar voor mij een serie juweeltjes. Mijn interesse ging vooral uit naar allerlei wetenwaardigheden over verduisteringen. Als je wilt weten of het mogelijk is om binnen het jaar twee totale zonverduisteringen op de zelfde plek te hebben: dit boek (deel 3, hoofdstuk 12) geeft je het antwoord.
     
  • Captain James Cook, door Richard Hough: Een van de grootste ontdekkingsreizigers aller tijden: de Britse kapitein James Cook. Dit boek gaat over het leven en de drie grote reizen van Cook. Een belangrijke reden voor zijn eerste expeditie was het waarnemen van de Venus overgang over de zon op 3 juni 1769 vanaf Tahiti. Na Tahiti verlaten te hebben, bracht Cook de kust van Nieuw Zeeland in kaart, en ontdekte hij als eerste Europeaan de Australische oostkust: Botany Bay, waar nu het internationale vliegveld van Sydney is.

    Hieronder staan een paar van de Venus transit observaties van kapitein Cook, en de astronoom aan boord van de Endeavour, Charles Green.




     

Home