Astronomeer.com - Voorstellen...

 


Welkom op deze aan sterrenkunde gewijde website

Ik ben al heel lang geinteresseerd in sterrenkunde. Voor zover ik het me kan herinneren is dit begonnen met de vlucht van Apollo 8 rond de maan (Kerst 1968) en ruim een half jaar later de eerste landing op de maan door Apollo 11 (juli 1969).


In 1973 kreeg ik mijn eerste telescoop, een lenzenkijker met 40mm objectief en een ingebouwd zoom-oculair met vergrotingen van 13 t/m 40 keer. Hiermee observeerde ik de maan, dubbelsterren, de manen van Jupiter, de ringen van Saturnus en zag ik voor het eerst de planeet Uranus. Ook heb ik in die tijd een aantal zons- en maansverduisteringen waargenomen. Het waren de zeventiger jaren, en ik verslond populair sterrenkundige boeken en tijdschriften, waarvan er hieronder een paar staan:

         Zenit October 1975  

Na de middelbare school heb ik natuur- en sterrenkunde gestudeerd aan de universiteit van Utrecht. In 1984 slaagde ik voor het doctoraal examen theoretische sterrenkunde. Mijn afstudeeronderzoek ging over de natuurkundige processen in de corona's van sterren, en specifiek of het mogelijk was of er relatief 'dunne' corona's mogelijk waren. Tijdens mijn studie was ik zeer geinteresseerd in algemene relativiteirstheorie, neutronensterren en zwarte gaten en volgde o.a. een z.g. groot studenten seminarium theoretische natuurkunde hierover bij professer Gerard 't Hooft,  de latere winnaar van de Nobelprijs voor natuurkunde in 1999.

  

Na mijn afstuderen heb ik de wetenschap verlaten en ben bij een groot internationaal olie- en gasbedrijf gaan werken. In de negentiger jaren woonde en werkte ik in het Sultanaat Oman, een land met prachtige donkere en heldere nachten. Met een aantal enthousiaste anderen hebben we de Ras al Hamra Astronomical Society (RAHAS) opgericht. Deze vereniging organiseerde waarneemavonden en lezingen, waarvan ik er een aantal voor mijn rekening nam. Inmiddels verzorg ik in Nederland ook lezingen.

Op deze website zullen fotos van verduisteringen en ander zaken die mijn interesse hebben gepubliceerd worden. Het is niet bedoeld om alles over sterrenkunde te vertellen. Andere sites kunnen dat veel beter. Verwacht hier informatie over verduisteringen, sterbedekkingen en oude kaarten. Een aantal jaren geleden heb ik een 18e eeuwse kaart van Engeland met het pad van de 5 grote verduisteringen uit de 18e eeuw gekocht.

Hans van der Meer


Hieronder nog een oude foto uit mijn studietijd. Binnen de sterrenkunde faculteit bestond de traditie dat studenten regelmatig een hoogleraar voor een etentje uitnodigden. Deze foto is in 1984 gemaakt in een van de vele Utrechtse werfkelders tijdens een diner met de bekende astronoom, prof. Kees de Jager.

etentje met professor C. de Jager
 


Afstuderen de de Senaatszaal van de Utrechtse universiteit op 2 juli 1984. De foto is genomen tijdens de toespraak van dr. T. de Groot. Op de achtergrond zijn nog zichtbaar dr. Hans Heintze (rechts) en prof. Gerard 't Hooft (links)  

terug